
Open Tuinenroute
Mooie tuinen bewonderen, inspiratie opdoen en van elkaar leren, dat kan allemaal tijdens de Open Tuinen Route. In en rond Oisterwijk, Moergestel en Haaren kun je als nieuwsgierige tuinliefhebber een kijkje nemen bij zeventien inspiratietuinen. Dit jaar is het thema 'insectenvriendelijk'.
De Open Tuinen Route wordt georganiseerd door B-team Oisterwijk. Het team hoopt dat bezoekers van de route zelf hun tuin ook groener in te richten, met oog voor natuur en biodiversiteit. Er is geen vaste route, je kiest zelf de tuinen die je wilt bezoeken. Bij voorkeur doe je dit op de fiets. De deelnemende tuinen herken je aan de wapperende B-team vlag voor de ingang.
1. John en Tiny Vermeer | Hoge Raam 5, Haaren Permatuin met prachtige perm…
Mooie tuinen bewonderen, inspiratie opdoen en van elkaar leren, dat kan allemaal tijdens de Open Tuinen Route. In en rond Oisterwijk, Moergestel en Haaren kun je als nieuwsgierige tuinliefhebber een kijkje nemen bij zeventien inspiratietuinen. Dit jaar is het thema 'insectenvriendelijk'.
De Open Tuinen Route wordt georganiseerd door B-team Oisterwijk. Het team hoopt dat bezoekers van de route zelf hun tuin ook groener in te richten, met oog voor natuur en biodiversiteit. Er is geen vaste route, je kiest zelf de tuinen die je wilt bezoeken. Bij voorkeur doe je dit op de fiets. De deelnemende tuinen herken je aan de wapperende B-team vlag voor de ingang.
1. John en Tiny Vermeer | Hoge Raam 5, Haaren Permatuin met prachtige permacultuur samentuin, voedselbosranden en een Tiny Food Forest staan centraal in deze tuin. Hier kan je leren hoe je, zonder gebruik te maken van pesticiden en kunstmest, tuiniert met respect voor mens en dier. Met permacultuur maak je een tuin met behulp van natuurlijke principes. Een permanatuursysteem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem. Dit jaar is begonnen met een bloesemboog, zodat insecten altijd wat te eten hebben.
2. Het Kruidenrijk | Kapelweg 9, Haaren Een enorme biologische biodiverse kruidentuin en voedselbos in lentetooi. De planten staan best wel door elkaar zodat ze optimaal kunnen groeien en kwaliteit leveren voor de vele kruidenproducten die we maken. Diverse insecten maken gebruik van de diversiteit aan planten. Veel soorten bijen en zweefvliegen, een lust van het leven. Het is ongeveer 1 ha groot en het voedselbos begint zich te vormen. Zeer sfeervol.
3. Tuinderij De Es | Eind 19c, Haaren Op Tuinderij de Es wordt al 42 jaar biologische groente geteeld. Biodiversiteit is cruciaal voor de manier hoe wij telen. We doen ook volop experimenten om de (bodem) biodiversiteit verder te verhogen. Door al deze maatregelen is de insectenwereld enorm toegenomen net als een mooi bodemleven. Er is ook een winkel met biologische producten uit eigen tuin.
4. José van den Hurk | Torenstraat 2, Haaren In Haaren is onze beeldentuin gelegen met aan een kant uitzicht op Oisterwijk en een andere kant uitzicht op een oude kempische toren uit eind 1400. Een tuin op oude grond. Er staan veel soorten bomen en struiken, welke de laatste 10 jaren zijn geplant. Rondom het perceel staan bomen van meer dan 50 jaar oud. In de tuin zijn bloemen, zowel vaste planten als bolgewassen te vinden, een walhalla voor insecten. Ook de Lindebomen trekken veel insecten aan.
5. Janus de Vriestuin | Kuiperstraat, Oisterwijk Janus de Vriestuin is 100% een buurtiniatief en opgericht in 2021 door en met buurtbewoners. De visie van dit unieke project is om verbinding met mensen te maken, meer groen in de wijk dan grijs en om de biodiversiteit te vergroten. Naast dat het een mooie plek is om er even te zijn, worden er op een biologische manier groenten, kruiden, fruit en plukbloemen geteeld. De buitenranden van de tuin zijn wildstroken. En er staat groot insectenhotel waar menig insect op afkomt.
6. Petra en Eef van Doremaele | Kerkhovensestraat 39, Oisterwijk Het betreft een tuin ongeveer een hectare groot die zoveel mogelijk passend in het Brabantse landschap is ingericht. Kenmerkend zijn: de houtwallen, beuken hagen, bomen w.o. hoogstam fruitbomen, een moestuin, een speelveldje voor de kinderen en diverse grasveldjes met op enkele plekken een zitje. De diversiteit in bomen en struiken maken de tuin heel aantrekkelijk voor de insectenwereld en veel vogels. Wanneer je de paden volgt, kun je genieten van de zichtlijnen die deze tuin tevens kenmerken.
7. Lieveke Smits | Lindberglaan 4, Oisterwijk Kleine maar fijne stadstuin die ondanks zijn formaat veel verschillende hoekjes biedt voor zowel inheemse planten, insectvriendelijke bloemen, plekken om te ontspannen en meer. Graag wil ik laten zien dat een tuin niet groot hoeft te zijn om toch bij te kunnen dragen aan de biodiversiteit.
8. Martin Droog | Pater van den Elsenstraat 1, Oisterwijk Vorig jaar is onze tuin op de schop gegaan voor meer biodiversiteit. We delen met de natuur, waardoor onze tuin tot leven komt. We inspireren je met onze 'gemiddelde' tuin in een 'gemiddelde' woonwijk, waar de natuur meer ruimte heeft gekregen en de tuin insectenvriendelijker is geworden. Denk aan een struinpad van houtsnippers, een grote vijver als hart van de tuin, een levende snoeiafval-muur en zoveel mogelijk inheemse beplanting. Wat er binnen een jaar bruist en beweegt? Kom zelf kijken!
9. Familie van de Pol | Hoevenseweg 28, Oisterwijk Net in het buitengebied van Oisterwijk ligt de sfeervolle tuin van familie Van de Pol. Een kleurrijke, biodiverse plek met vaste plantenborders, oude rassen appelbomen, notenbomen en moestuinbakken met biologische groenten, kruiden, eetbare bloemen, dahlia’s en tulpen. Ontworpen met passie voor de natuur. In het hart van de tuin bloeit een bloemenexperiment, waar ieder jaar weer nieuwe soorten biologische bloemen worden gezaaid. Een walhalla voor insecten, vogels en bloemenliefhebbers.
10. B&B | Heiligenboom 22, Moergestel Sinds 2019 is het perceel helemaal “op de schop” gegaan. Een groot grasveld werd een mooie natuurvijver. Van de humusrijke bovenlaag is een wal gecreëerd waar spontaan allerlei planten op zijn gaan groeien. De randen rondom de vijver zijn ingezaaid met een rijk bloemenmengsel. Al die ingrepen zorgden ervoor dat de biodiversiteit enorm is toegenomen. Veel jagers zoals reiger, aalscholver en ijsvogel bezoeken dagelijks de vissen in de vijver. Diverse insecten, zoals libellen en dansmuggen dansen op het water. De vele vlinders worden aangetrokken door het bloemenmengsel en de wal is een schuilplaats voor veel vogels. Hopelijk gaat de ijsvogel daar broeden.
11. Grondvorm | De Logt 1, Oisterwijk Grondvorm is een landschapslaboratorium opgestart door twee ontwerpers waarbij monocultuur omgevormd wordt tot een biodivers cultureel relevant landschap. Een kas van hergebruikte materialen staat centraal in de tuin, er wordt geëxperimenteerd met verschillende soorten vaste planten borders en bijenkasten kijken uit over de boomgaard. Groenten worden gekweekt in een grote "nodig" moestuin en de paardenwei wordt door beheer omgevormd tot kruidenrijk grasland. De biodiversiteit neemt jaarlijks toe, onder andere vogels en insecten voelen zich er thuis.
12. Retraite tuin | De Logt 3a, Oisterwijk Aan de rand van de Kampina ligt deze tuin, ontworpen in de stijl van Piet Oudolf. Inheemse planten, varens en siergrassen – zoals die ook in de Kampina groeien – vormen een harmonieus geheel. Krentenbomen brengen vroeg in het jaar kleur, terwijl berken lichte schaduw bieden. Vanaf verschillende zitplekken geniet je van de rust en het gezoem van bijen in de bloeiende kastanjebomen. Soms verraadt een hoefafdruk de stille bezoekjes van een ree. Een plek om natuur en stilte te beleven.
13. Maretakkwekerij | Heikant 10, Moergestel U komt binnen bij onze natuurlijk ingerichte kwekerij van maretakken, met daarnaast ook een ruim assortiment kruidenplanten en inheemse planten. Van hieruit lopen we door naar onze biodiverse leefomgeving waar wij met veel plezier wonen en werken; met privétuin, moestuin en boomgaard die naadloos in elkaar overlopen. We hebben het over het nut van wilde hoekjes en bijbehorende bewoners, zoals diverse soorten insecten. Wat mag spontaan groeien, waar grijpen we soms in en waar knijpen we een oogje dicht?
14. Nikki van Dalm | Vossenhoorn 3, Moergestel Zes jaar geleden zijn we begonnen met De Wilde Tuin: een plek waar natuur de ruimte krijgt. We hebben inheemse bloemen ingezaaid, rommelhoekjes gecreëerd en werken zonder mest en pesticiden. Onze tuin ziet er elk jaar anders uit dankzij planten die zich uitzaaien. We kijken wat er gebeurt en zien hoe bijen, vlinders en andere insecten dit een heerlijke plek vinden. Ervaar tijdens de Open Tuinenroute zelf de rust en schoonheid van een wilde tuin die vooral met en niet tegen de natuur werkt.
15. Hanneke de Brouwer | Oirschotseweg 69, Moergestel Een tuin met een grote diversiteit aan geneeskrachtige kruiden en eetbare planten, struiken en bomen. Er is in onze tuin veel aandacht voor insecten en andere wilde dieren. De tuin is natuurlijk en met veel afwisseling aangelegd en heeft verschillende vijvers. De diversiteit aan beplanting maakt de tuin zeer insectvriendelijk, mede door de insectenstrook en het jaarlijks zaaien van insectenplanten. Verse kruidenthee en -water uit eigen tuin staan klaar voor de bezoekers.
16. Scouting Moergestel | Bosstraat 1A, Moergestel De afgelopen 2 jaar hebben we ons speelparkje aangelegd, in het kader van 60 jaar scouting Moergestel. Aangezien het in Moergestel op veel plaatsen ontbreekt aan een stukje groen en speelterrein voor kinderen, hebben we besloten om dit parkje dan ook openbaar te maken voor iedereen. De biodiversiteit staat voorop, maar alles moet nog groeien de komende jaren. Het is natuurlijk nooit af, maar het heeft al een mooie uitstraling. De vele planten en diverse fruitbomen zijn heel aantrekkelijk voor allerlei soorten insecten.
17. Carolien Schrievers | Zelt 8, Moergestel Bij Flower my day tref je rondom de boerderij een cottagesachtige sfeer aan. Strakke hagen met daarbinnen weelderige groei van de diverse vaste planten en veel biologische rozen. In de pluktuin staan kleurrijke bloemen uit biologisch zaad. Een feest voor de vlinders en insecten, die ook gebruikmaken van de wilde bloemenweide. Klimaatbestendig door planten die goed tegen de droogte kunnen. Achter in de wei een aantal bomen waardoor er naast een diverser uitzicht ook voor de vogels meer mogelijkheden zijn.
Wanneer
- Zaterdag 24 mei 2025